Onze tool waarmee u uw toestemming voor ons gebruik van cookies kunt beheren, is tijdelijk offline. Daardoor kunnen sommige functies waarvoor uw toestemming voor het gebruik van cookies nodig is, mogelijk ontbreken.
BIG LOVE FOR THE PLANET
ZO WORD JE EEN DUURZAME MINI EIGENAAR.
Waarschijnlijk denk je dat de aanschaf van milieuvriendelijkere auto’s – geëlektrificeerd of volledig elektrisch – de oplossing is. Daar zit een kern van waarheid in. Daarom willen we ook voor 2030 een volledig elektrisch aanbod hebben. Maar er is meer dan alleen het type aandrijving. Een groot deel van de CO2 emissie van een auto ontstaat namelijk bij de productie ervan. Wil je een kleinere ecologische voetafdruk, dan is het dus goed om ook te kijken naar hoe de auto wordt geproduceerd. Dat betekent ook dat steeds maar de nieuwste auto’s kopen minder duurzaam kan zijn dan door blijven rijden in je vorige ‘oude’ auto.
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat we bij MINI – en binnen de gehele BMW Group – grote nadruk leggen op duurzame productie en het creëren van een circulaire economie. Daarbij maken we zo veel mogelijk gebruik van gerecyclede onderdelen en materialen. Ook richten we ons productieproces anders in, van de winning van grondstoffen tot aan de verwerking van onze auto’s aan het eind van hun levenscyclus.
Je hebt dus een auto en wilt daar milieubewust mee rijden. Al voor het starten van de motor zijn er een paar dingen om rekening mee te houden..
ONTLAST JE AUTO.
Je auto is er om mobiliteit te bieden, het is geen opslagplaats. Probeer zo min mogelijk onnodige bagage in de auto te laten liggen en alleen mee te nemen wat je nodig hebt. Zo wordt de auto minder zwaar belast, wat uiteindelijk het verbruik ten goede komt. Dat bespaart je ook weer geld. Zie je dat surfboard nog op het dak zitten of die doos met boeken achterin staan? Haal die niet ‘de volgende keer wel’ uit de auto, maar nu!
OPGEPOMPT.
Heb je wel eens op een fiets met zachte banden gereden? Dan weet je dat het zo veel meer moeite kost om vooruit te komen. Dat geldt ook voor je auto. Met een te lage bandenspanning verhoog je niet alleen het verbruik, maar gaan de banden ook minder lang mee. Een te hoge bandenspanning is daarentegen oncomfortabel en zorgt (ook) voor verkeerde slijtage. Controleer dus regelmatig je bandenspanning, het liefst maandelijks.
Oké, je zit in je auto en hebt de motor gestart. Maar hoe kom je zo duurzaam mogelijk van A naar B? De volgende rijtips helpen je daarbij.
REGELMAAT.
Het aanhouden van een regelmatige snelheid – voorkom hard remmen en optrekken of schokkerige bewegingen – verlaagt het verbruik en verbetert de actieradius. Te hard rijden kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar is ook onzuinig doordat je dan vaker moet afremmen en weer optrekken. Kortom, probeer een snelheid te vinden die je zo lang mogelijk kunt vasthouden – indien van toepassing in de juiste versnelling. Cruise control kan je erbij helpen om regelmatig te rijden en tegelijkertijd je voet wat rust te geven.
BETER AFREMMEN DAN STOPPEN.
Bij een stoplicht kan je beter niet laat en hard afremmen. Probeer in plaats daarvan uit te rollen en rustig snelheid te verminderen. Daardoor is het licht misschien zelfs alweer groen tegen de tijd dat je er bent. Dan hoef je niet meer te accelereren vanuit stilstand, wat veel brandstof of energie bespaart. Als stoppen onvermijdelijk is en je langere tijd stil moet staan, kan je de motor beter uitschakelen dan laten draaien. Sinds 2007 zijn MINI’s dan ook standaard voorzien van een Auto Start/Stop functie.
Als je een MINI hebt, is het nog makkelijker om milieuvriendelijk te rijden. Onze GREEN Mode is ontworpen om brandstof te besparen en de actieradius te maximaliseren. Daarvoor worden bijvoorbeeld de acceleratie en de instellingen van de klimaatcontrole iets aangepast. Verder geeft het systeem tips en is er bij een automatische transmissie ook een brandstofbesparende zeilmodus. Wanneer je je voet van het gas haalt, wordt de motor automatisch losgekoppeld van de transmissie. Zo remt de auto minder sterk af en wordt het verbruik aanzienlijk verlaagd.
GA JE EIGEN WEG.
Als je een regelmatig tempo wilt aanhouden en niet vast wilt komen te staan, probeer dan files te vermijden. Gebruik voor vertrek routeplanners zodat je weet waar je (niet) heen moet. Zo ervaar je tijdens het rijden ook meteen minder stress.
DOE RUSTIG AAN MET DE AIRCO.
Van een goed audiosysteem tot de airconditioning: de meeste elektronica in de auto verbruikt energie. Zo kan het zuiniger zijn om de ramen een stukje te openen dan om de airco aan te zetten. Of zet de airco op een comfortabele temperatuur en probeer de auto niet in een vriezer te veranderen. Bij hogere snelheden zorgen open ramen wel weer voor meer luchtweerstand, dus dan kan de airco toch de zuinigere optie zijn. Ook dan: gebruik de airco niet de hele tijd of zet hem op een lagere stand.
Je auto heeft aandacht en regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen om kosten te besparen op reparaties, maar ook om te zorgen dat hij altijd optimaal en zo duurzaam mogelijk werkt. Regelmatige controles zijn dan ook een must. Van het verversen van de olie tot een geoptimaliseerd emissiesysteem en goed werkende brandstof- en luchtfilters: alles draagt bij aan een zo efficiënt mogelijke werking van de auto.
KOELE BRANDSTOFHet is een kleinigheid, maar het helpt wel: tank de auto vol op de koele momenten van de dag. De dampen die tijdens het tanken vrijkomen worden door het zonlicht namelijk omgezet in ozon. Als je ’s avonds tankt, zijn de dampen voor zonsopkomst al verdreven.
RECYCLINGWaarschijnlijk weet je al dat je gebruikte materialen niet zomaar weg moet gooien. Daarom zamelt je garage na een onderhoudsbeurt zaken als het oliefilter, antivries of oude olie in en brengt deze naar speciale inzamelpunten. Doe je zelf het onderhoud aan je auto, breng deze spullen dan zelf naar zo’n inzamelpunt. Zo komen deze stoffen niet in het milieu terecht, maar worden ze gerecycled tot nieuwe producten.
GROEN EN SCHOONWe willen allemaal een schone auto, maar er zijn wel een aantal factoren om bij het wassen op te letten. Denk aan het soort schoonmaakproducten die je gebruikt en waar het afvalwater heen gaat.
Een professionele wasstraat is doorgaans de meest milieuvriendelijke manier om je auto te wassen. Daar wordt al het afvalwater namelijk goed opgevangen. Ook wordt per auto meestal minder water gebruikt dan wanneer je zelf thuis voor de deur aan de slag gaat. Hoewel wasstraten verplicht zijn om het afvalwater goed op te vangen, kan het geen kwaad om eens te controleren hoe de wasstraat die je op het oog hebt hiermee om gaat.
Wat als er geen goede wasstraat bij je in de buurt is? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je auto zelf op een milieuvriendelijke manier wast. Denk aan waterbesparende oplossingen, zoals een gerichte sproeier in plaats van een gewone tuinslang. Gebruik natuurlijk ook duurzame schoonmaakmiddelen. MINI biedt verschillende producten aan die vrij zijn van microplastics en die een recyclebare verpakking hebben. Bovendien zijn de MINI Car Shampoo en Windscreen Cleaner ook leverbaar in geconcentreerde vorm, wat zorgt voor minder verspilling en een efficiënter transport. Let er ook op dat de producten die je al thuis hebt liggen misschien niet optimaal zijn voor het behoud van je MINI en oppervlakken kunnen aantasten.
Denk er tot slot over na waar je je auto wast. Je wilt namelijk niet dat je afvalwater met alle chemicaliën, olieresten en ander vuil in het grondwater terechtkomt. In sommige gemeenten is het zelf op straat wassen van je auto om deze reden überhaupt niet toegestaan. Ga je toch zelf wassen, dan kan je het afvalwater het beste zo veel mogelijk opvangen en thuis lozen in de gootsteen of een andere aansluiting op het riool.
Zoals je ziet kan ieder aspect van autobezit op een duurzamere manier worden uitgevoerd. Denk bij alles wat je doet bewust na, want misschien kan het nog wel beter.