Onze tool waarmee u uw toestemming voor ons gebruik van cookies kunt beheren, is tijdelijk offline. Daardoor kunnen sommige functies waarvoor uw toestemming voor het gebruik van cookies nodig is, mogelijk ontbreken.
MINI COUNTRYMAN ELECTRIC.
NEDERLAND VERKENNEN MET ÉÉN KEER OPLADEN.
Toeristen denken bij Nederland al gauw aan tulpen, Goudse kaas en een massa voetbalfans in oranje shirts. Wat voor hen minder bekend is, is dat je hier ook fantastisch elektrisch kunt rijden. Ons laadnetwerk is een van de meest uitgebreide ter wereld, waardoor je hier geweldige elektrische roadtrips kunt maken. De vraag is: hoeveel kun je zien zonder te stoppen om bij te laden?
In onze gloednieuwe One Charge-avonturenreeks komen we erachter. We bezoeken de mooiste plekjes met slechts één keer laden in een van onze elektrische MINI modellen. Als eerste zijn fotografen en MINI ambassadeurs Katarina en Uros Višekruna aan de beurt. Je kunt ze kennen van de prachtige reizen over de hele wereld die ze samen met MINI maken. Na het uitstippelen van de route door het platteland vertrekt het stel vanuit Rotterdam richting het noorden, samen met hun schattige Jack Russell Paya, die vrolijk op de ruime achterbank van de nieuwe elektrische MINI Countryman zit. Zij nemen je 375 kilometer en 96 uur lang mee op een rit langs 19 molens, 7 verschillende locaties en 2 porties kibbeling – en laden maar 1 keer op.
Dag 1: Een slager, een bakker en een kaarsenmaker.
De rit van Rotterdam naar Fort Bourtange is als een reis door de tijd. Als er geen laadstation voor elektrische auto's direct buiten het fort zou liggen, zou je echt denken dat je terug in de tijd was geworpen!
Met zijn slotgrachten en vestingwallen is het stervormige 16de-eeuwse fort vernuftig ontworpen om indringers tijdens de Tachtigjarige Oorlog af te weren. De groene omgeving en charmante slootjes rond het stadje zijn slechts een voorproefje voor de straten met klinkers en prachtige oude gebouwen die ons aan de andere kant van het ophaalbruggetje te wachten staan.
In de gebouwen waarin ooit soldaten en hun gezinnen verbleven, zitten nu musea, winkels en cafés. Er is zelfs een ouderwetse kaarsenmaker gevestigd – wie van creativiteit houdt mag die niet missen. Stel dat je meer souvenirs meeneemt dan van tevoren gedacht, dan biedt de elektrische MINI Countryman daar meer dan voldoende bagageruimte voor. Je hoeft je dus niet in te houden met shoppen!
Dag 2:
Jong van geest.
Als stad met de gemiddeld jongste inwoners van Nederland, is Groningen altijd op zoek naar manieren om het stadse leven te verbeteren en de impact op het milieu te verkleinen. Als hub voor progressieve ondernemers en hun innovatieve projecten bruist Groningen van de vernieuwingsdrang die te voelen is van de oudste laan tot aan de meest trendy studentenspot.
Met een ruime laadstatus van 85% voelt onze rit in de riante elektrische MINI Countryman nog prettiger aan en maken we moeiteloos de switch van het platteland naar de stedelijke omgeving van onze tweede stop. De hoogtepunten van de stad liggen op ons te wachten: de rustige hofjes, de rozen in de Prinsentuin, de markt bij de Korenbeurs en natuurlijk de meest gefotografeerde plek van Groningen – de twee kades van verschillende hoogte Hoge der A en Lage der A.
Een groot contrast met de oude grachten vormt het Forum, dat ook een bezoekje waard is. Het moderne gebouw is 45 meter hoog, geopend voor het publiek sinds 2019, en omvat bioscopen, musea, een restaurant, de stadsbibliotheek, het Smartlab en een dakterras met een ongeëvenaard zicht op de Martinitoren.
Dankzij een lift vergt de tocht naar boven weinig inspanning, maar met lunchtijd in het vooruitzicht begint de maag toch te knorren. Wat staat er op het menu? Inwoners raden steevast de Vismarkt aan, waar al sinds de 15de eeuw lokale, verse vis te verkrijgen is. Een portie kibbeling gaat er wel in!
REITDIEPHAVEN.
Kleurrijke, Scandinavisch ogende gebouwen vormen een prachtige achtergrond voor de haven, die ligt aan de Staande Mast-route van Groningen stad naar Friesland en de Waddenzee.
Op slechts een kwartiertje rijden ten noorden van het centrum vind je deze opvallende poederblauwe, gele en roze huizen aan het water. Kom je hier tijdens golden hour, dan is dit absoluut een van de meest "instawaardige" plekken in het land. Maar je kunt er meer dan alleen foto's maken.
Watersportfans voelen zich hier als een vis in het water en je kunt er ook een (elektrische) sloep huren. Vaar door het centrum van Groningen of ga juist de andere kant op, verder het mooie platteland in. Net als de elektrische modellen van MINI is het een rustgevend genot om zo'n elektrische boot te besturen.
Dag 3: De kracht van de wind.
Met een aanzienlijk aantal kilometers achter de rug komt de MINI Countryman aan in Schermerhorn in Noord-Holland met een nog voor 39% gevulde accu. Toch blijkt deze sfeervolle omweg de moeite waard en de actieradius is nog voldoende om de volle agenda af te werken. Nu volgt een van de meest "Nederlandse" highlights: tulpenvelden.
De hartverwarmende kleurexplosie doet het geweldig op je Instagram, maar tulpen zijn hier niet altijd geweest. Rond 1953 zijn ze pas naar Nederland gebracht – destijds waren ze nog zeldzaam en een luxeproduct voor de rijken. Van de velden worden tegenwoordig geen bloemen meer geoogst (die vergaan uiteindelijk), maar wel worden de tulpenbollen onder de grond verkocht in landen overal ter wereld, waar ze weer tot bloei komen.
SCHERMER MOLENS.
De tulpen maken plaats voor een ander natuurverschijnsel: wind. Die is in Nederland uiteraard rijkelijk aanwezig en in de cultuur verweven. Wind vormt een schone, betaalbare energiebron waarmee we het gebruik van fossiele brandstoffen is terug te dringen.
De Schermer Molens in Noord-Holland zijn zo bijzonder qua vorm, functie en historie dat ze tot nationaal monument zijn verheven. Ze zijn gemaakt van riet en grenenhout dat tot op de dag van vandaag goed wordt onderhouden. Ze zijn oorspronkelijk gebouwd door de rijke kooplieden uit de Gouden Eeuw. Tussen 1633 en 1635 werden ze gebruikt om meren droog te leggen en nieuwe polders te creëren.
Het Schermer Molencomplex, waaronder de Museummolen en molen De Otter, is zeker een bezoekje waard. Sinds 2008 is De Otter een project waar mensen met een verstandelijke beperking in de molen werken en in de bakkerij ernaast achter de toonbank staan, onder begeleiding van een lokale molenaar. Het is de perfecte kans om heerlijke baksels in te slaan en even te parkeren om van het mooie uitzicht te genieten. Het zonlicht straalt door het glazen panoramadak van de elektrische MINI Countryman naar binnen en dankzij de makkelijk te reinigen bekleding is het de ideale plek voor een picknick.
ZAANSE SCHANS.
Niet ver van de Schermer Molens ligt de Zaanse Schans, het openbare nationaal erfgoed dat bezoekers uit alle windstreken aantrekt. Het voelt er alsof je teruggaat naar de 18de eeuw, met de houten huizen, ouderwetse winkeltjes en natuurlijk de vele molens.
Ambachten en handwerk zijn hier springlevend, zoals te zien aan de vele producten die nog op de traditionele manier worden gemaakt. Sterker nog: achter de wieken gaat een hoop hard werk schuil. Als je bijvoorbeeld bij de Kat om het hoekje kijkt, zie je molenaar Piet Kempenaar en zijn team bezig met de levering van hoogwaardige verf en pigmenten aan kunstenaars en restaurateurs overal ter wereld – werk dat al sinds 1664 bij deze molen wordt gedaan. Olie wordt gewonnen bij de Bonte Hen, een molen die sinds de bouw in 1693 meerdere blikseminslagen heeft overleefd. Echt een geluksvogel dus! Het Klaverblad, gebouwd door eigenaar en molenaar Ru Pos, is een zeldzamere soort: een zaagmolen. De naam en het logo in de vorm van een klavertje vier staan voor de vier dochters van Pos, waarvan er een de meubelmakerij runt.
Dag 4: Een nieuwe band met de natuur.
Rotterdam, met zijn moderne architectuur en multiculturele inwoners, speelt een steeds grotere rol wat milieuvriendelijk leven in de stad betreft.
Een van de belangrijkste uitingen daarvan is mobiliteit: de stad is druk bezig met "Zero Emission Mobility". Aangezien we in Nederland de meeste laadstations van Europa hebben (zowel absoluut als relatief), is Rotterdam hiervoor een logische plek, maar het doel om een "smart city" te worden is wel vernieuwend.
In samenwerking met BMW Group en de Erasmus Universiteit heeft Rotterdam een pilot gelanceerd waarmee alle plug-in hybride modellen van BMW automatisch omschakelen naar elektrisch rijden zodra ze in het centrum komen. Dat levert veel voordelen op: schonere lucht en de kans om BMW Charging Points in te wisselen voor laadtegoed. En het heeft al 138 andere steden geïnspireerd om hetzelfde te doen.
De elektrische MINI Countryman voelt zich dus helemaal thuis in Rotterdam en maakt de trip af met meer dan genoeg resterende actieradius. Maar mocht het wel nodig zijn, dan is het aantal laadpunten hier zo groot als het aantal leuke plekken: de Markthal met al zijn heerlijkheden, de Oude Haven met zijn unieke sfeer, het Park, de woonboten en natuurlijk de Kubuswoningen.
De vierdaagse trip zit er bijna op, maar er volgt nog een stop voor iets lekkers voor het inchecken bij het hotel. Helemaal bovenin het Schieblock zit het DakAkker Rooftop Café, de grootste dakboerderij in de open lucht van Nederland, en een van de grootste van Europa. Het café wordt geleid door Wouter Bauman, bijenhouder en Beleidsadviseur Natuur & Ruimte bij het Rotterdams Milieucentrum, en biedt niet alleen bijen en eetbare bloemen, maar ook organisch fruit en groente.
Als de koffie achter de kiezen is en de uitzichten zijn vastgelegd, komt onze MINI roadtrip door Nederland op deze fantastische plek ten einde. Van oude forten en molens tot de stad van de toekomst – de elektrische MINI Countryman heeft zichzelf bewezen als ultieme reisgenoot en we zijn benieuwd waar de volgende laadsessie toe zal leiden!
Fotografie: Katarina Batuta Višekruna and Uros Višekruna
Tekst: Camila Lucia O’Reilly